Gazdasági törésvonalak futnak körülöttünk: A Budapest Economic Forumon jártunk

Posted by in ROPOGÓS

Email to someoneShare on FacebookGoogle+share on TumblrTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this page

A cikk szerzői: Kondrát Lili, Szücs Viktória

A Portfolio.hu a korábbi évekhez hasonlóan idén októberben is megrendezte az egyik legrangosabb magyarországi gazdasági konferenciát, a Budapest Economic Forumot., A Rajk László Szakkollégium hét tagjának lehetősége nyílt a részvételre, amelynek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a gazdasági elitet aktuálisan foglalkoztató ügyekbe.

Többek között szó esett Magyarország Európai Unión belüli helyzetéről, a V4-ek és a magyar bankszektor állapotáról, és a jelenleg uralkodó monetáris politikáról is. A konferencia 5 szekcióból állt, főként előadások és panelbeszélgetések váltakoztak, néhol a megszokott formát fellazítva: a konferencia túllépett a frontális kereteken, a résztvevők okostelefonon szavazhattak is bizonyos kérdésekről, a válaszokat pedig élőben lehetett követni. A szavazások eredménye így folyamatosan alakította az éppen folyó diskurzust, izgalmas volt már az előadások közben megismerni a teremben ülők véleményét.

forrás: Portfolio.hu

forrás: Portfolio.hu

Ki keressen többet? – kérdezték a bankvezetőket

A Növekedés, hitelezés, versenyképesség szekcióban a számunkra legizgalmasabb részt a Bankvezéri kerekasztal jelentette, ahol 6 itthoni bank vezetője vitatta meg a jelenlegi kihívásokat és elképzeléseiket a bankszektor jövőjéről. A közönség felé feltett egyik kérdés megosztotta a jelenlevőket: Kinek járjon magasabb bér, a programozónak vagy a fiókvezetőnek? A kerekasztal résztvevőinek válasza viszont meglehetősen egybevágott, legtöbben nevetve a “programozni tudó fiókvezetőt” mondták. Ennek oka, hogy a vezetők közös nézőponton vannak a bankfiókok jövőjével kapcsolatban. A digitalizációnak köszönhetően a bankfiókok működése és ezzel együtt a szükséges munkaerő is megváltozik. A klasszikus bankfiókhoz kapcsolódó feladatok átalakulnak, és az új kihívások ellátásához szükség lesz még több programozó felvételére (vagy olyan fiókvezetőre, aki el tud látni a jelenlegi fiókvezetéstől különböző feladatokat is), emiatt az ő bérük lesz várhatóan magasabb.

 

Milyen irányba halad az Eu-s kohéziós politika, mit jelent ez Magyarország számára?

A francia-német vezető szerep az Európai Unión belül többször is felmerült a konferencia során, azonban a résztvevők hangsúlyozták, hogy figyelmet kell fordítani a mag-periféria távolodására, hogy elkerülhető legyen a végleges kettészakadás. A V4-ek export-import kapcsolat miatti Unióba ágyazottságát Otilia Dhand emelte ki az előadása során, akinek szakterülete a közép- és kelet-európai régió politikai kockázata volt, ideértve ukrajnai és oroszországi területeket is.

Elhangzott, hogy az Unió által biztosított támogatások is létfontosságúak a régió számára. A későbbiekben vita folyt arról, hogy ezek a támogatások visszatérítendőek legyenek-e avagy sem, mit indokol a tagállamok gazdasági helyzete, köztük Magyarországé. Fontos ennél a kérdésnél azt is számításba venni, hogy ez a későbbiekben milyen konfliktushoz vezethet az EU-n belül vezető szerepet vállaló országokkal és a periférián lévő tagokkal között.

A változások kapcsán felmerült a pénzügyi instrumentum  fogalma (a visszatérítendő támogatás is ebbe a kategóriába tartozik), ami az egyre szélesebb körben elterjedő IFRS (International Financial Reporting Standards) kapcsán lesz relevánsabb napról napra. Az IFRS szerinti beszámolást egyre több cég választja itthon is (bizonyos vállalatoknak pedig kötelező), ennek köszönhetően a vállalatok beszámolói átláthatóak és könnyen összehasonlíthatóak lesznek. Ez az eltolódás számunkra a jövőbeli igények miatt fontos: az IFRS ismerete egyre értékesebb lesz a munkaerőpiacon.

IMG_20171005_140042

A konferencia egész napos volt, de a teremben ülők közül alig volt olyan, aki végigülte az előadások palettájának egészét. Ez nem volt véletlen, hisz a szünetekben a jelenlévők közül mindenki igyekezett építeni a kapcsolatait, miközben a konferencia szervezői hatalmas kávé, snack és ebéd választékot biztosítottak. A helyszín sem volt hétköznapi, a Duna partján épült Sofitel Hotel látta vendégül az eseményt.

A nap végére a szellemi táplálékra, friss és aktuális hírekre, valamint gazdasági helyzetek megvitatására éhező közönség számára igazán kimerítő alkalommá vált a Budapest Economic Forum. Akinek lehetősége adódik részt venni egy ilyen konferencián, ne hagyja ki!