Mi a magyar munkaerőpiac legnagyobb problémája?

Posted by in VIDEÓ

Email to someoneShare on FacebookGoogle+share on TumblrTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this page

A közgazdaságtan azért is szexi, mert segít megérteni a legégetőbb társadalmi problémáinkat – amilyen például a képzetlenek alacsony foglalkoztatása. Ha a területre szakosodott közgazdászokat kérdezünk arról, hogy mi a mai magyar munkaerőpiac legnagyobb gondja, a legjellemzőbb válasz a következő: az alacsony iskolázottságú embereknek drámaian rossz esélyei vannak arra, hogy munkát találjanak, és boldogulni tudjanak.

Ez a videó a munkapiaci versenypálya szélén rekedt emberekről szól, akik sokszor akkor sem tudnak elhelyezkedni, ha országszerte növekszik a betöltetlen álláshelyek száma. Miért van ez? Miért jelent ez Magyarországon és a régió országaiban különösen súlyos problémát? Mi lehet a megoldás?

A videó elkészítésében nyújtott segítségükért köszönetet mondunk Horn Dánielnek (a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos munkatársa), Köllő Jánosnak (a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa) Reizer Balázsnak (a Közép-európai Egyetem PhD-hallgatója), és Scharle Ágotának (a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója).

 

 A cikk megjelenését a Nemzeti Tehetség Program támogatta (NTP-FTH-15-0080).

emmintp